ایدزدرایران
اولین مورد بیماری ایدز در ایران در سال 1365 در یک کودک 6ساله هموفیل که از فاکتورهای انعقادی وارداتی آلوده به ویروس ایدز استفاده کرده بود ، مشاهده شد. تا تاریخ اول مهر ماه 1378 تعداد1804 مورد آلودگی به ویروس ایدز شناسایی شده بود که 237 مورد آن به مرحله ایدز رسیده و از این عده 203 نفر فوت شده اند.بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت از سال 1365 که اولین مورد ابتلا به ویروس ایدز در ایران شناسایی شد تاکنون 16 هزار و 90 نفر مبتلا به این بیماری در کشور شناسایی شدهاند که 15 هزار و 150 هزار نفر آنها مرد هستند، 7/66 درصد آنها از طریق سرنگ آلوده مبتلا شدهاند، دو هزار و 121 نفر از این بیماران جان خود را از دست دادهاند و هزار و 122 نفر آنها از مرحله ابتلا به ویروس HIV گذشته و اکنون وارد فاز بیماری ایدز شدهاند. هنوز اعتیاد تزریقی الگوی اول انتقال ایدز در ایران است اما طی سالهای اخیر رشد این بیماری از طریق بی بند و باری جنسی نیز در ایران نگران کننده شده است به طوری که مسئولان وزارت بهداشت نگران موج سوم انتشار این بیماری از طریق ارتباط جنسی هستند، موج اول این بیماری از طریق فرآوردههای خونی آلوده در ایران مطرح شد و موج دوم آن اکنون با انتقال از طریق اعتیاد تزریقی و سرنگ آلوده مطرح است. کارشناسان و متخصصان بیماریهای عفونی بر اساس فرمولهای سازمان بهداشت جهانی معتقدند که بیش از 70 هزار نفر در ایران به ویروس ایدز مبتلا هستند که فقط 16 هزار و 90 نفر آنها تاکنون شناسایی شدهاند و بقیه که از بیماری خود بی خبرند عاملان انتقال این بیماری در جامعه هستندموارد یاد شده در بالای از راههای زیر آلوده شده اند:69 درصد در اثر استفاده از سرنگ و سوزن اشتراکی (معتادین تزریقی)13 درصد از راه تماس جنسی.11 درصد از راه خون و فراورده های خونی . 1 درصد از مادر آلوده به کودک و مواردی هم نامشخص بوده است.ایدز بلای جامعه معاصر است . در حال حاضر ایدز تنه بیماری است که در همه کشورهای جهان، چه غنی و چه فقیر ، بعنوان یک مشکل حیاتی مطرح است.بیماری ایدز در همه کشورهای جهان، در گروههای سنی متفاوت، نژادهای مختلف و در هر دو جنس مشاهده می شود. ایدز تنها یک مشکل بهداشتی نیست، بلکه یک مشکل اجتماعی فرهنگی است.
بیماران مبتلا به ایدز بی نهایت آسیب پذیرند. بعلت پیش داوری و ترس از سرایت بیماری، این بیماران در مورد انتخاب مسکن، شغل، مراقبتهای بهداشتی و حمایت عمومی مورد تبعیض قرار می گیرند. رفتارهای نامناسب و تحقیرآمیز، موجب انزوای بیمار گشته، فرصت آموزشی را از وی می گیرد. وحشت مرگ، وحشت طرد و تنهایی، وحشت انگ اجتماعی، اخراج کارگران مبتلا و بدنامی از طرف دوستان، آشنایان و خانواده، سبب می شود آنهایی که گمان می کنند ممکن است آلوده باشند، وضعیت خودشان را تا جایی که مقدور تست مخفی نگهدارند که این خود موجب گسترش آلودگی می شود.به همین دلیل این بیماران باید از خدمات حمایتی از قبیل حمایت قانونی و مالی، مشاوره ای و خدمات بهداشتی درمانی برخوردار گردند.در بعضی جوامع مانند کشور ایران که آلودگی در سطح خیلی پائین است، هنوز مشکلات اقتصادی و اجتماعی، خود را نشان نداده است ولی در آینده شاید چنین نباشد. باید بدانیم این مشکلات در کنار ماست و ما را تهدید می کند، زیرا کشور ما در منطقه آسیا واقع است که پرجمعیت ترین و فقیرترین منطقه جهان است و بر اساس بهداشت جهانی با دارا بودن پایین ترین معیارهای اقتصادی و انسانی، امکان همه گیری آلودگی و بیماری ایدز در قرن بیست و یکم بر اساس برآورد سازمان جهانی بهداشت در آن زیاد است. باید توجه داشت که تنها سد مطمئن در مقابل گسترش آلودگی، رعایت سخت و قانونمند روابط جنسی و پای بندی به اصول مقدس زناشویی و ارزشهای اخلاقی در جامعه است.
آمار ایدز در ایران از نگاه بخش فارسی بی بی سیهر سال در روز اول دسامبر، که روز جهانی بِیماری ایدز است، در سراسر دنیا فعالیت و تلاش تازه ای آغاز می شود تا با آگاه کردن مردم از راههای جلوگیری از ابتلا به این بیماری مرگبار، جلوی شیوع سریع آن گرفته شود.تازه ترین آمارهای سازمان ملل متحد نشان می دهد که در طول سال جاری میلادی تعداد افراد آلوده به "اچ آی وی" یا ویروس بیماری ایدز به حدود پنج میلیون نفر خواهد رسید. این ویروس سیستم ایمنی بدن را به تدریج فلج می کند و فرد آلوده را از پای در می آورد.
|
|
تازه ترین آمارهای سازمان ملل متحد نشان می دهد که در طول سال جاری میلادی تعداد افراد آلوده به "اچ آی وی" یا ویروس بیماری ایدز به حدود پنج میلیون نفر خواهد رسید |
آژانس مسوول مبارزه با بیماری ایدز وابسته به سازمان ملل متحد پیش بینی می کند که بیش از سه میلیون نفر طی سال جاری میلادی در اثر بیماری ایدز جان خود را از دست خواهند داد، که با این تعداد شمار قربانیان ایدز در 20 سال گذشته به 24 میلیون نفر می رسد.این آژانس هشدار می دهد که بیماری ایدز در اروپای شرقی و در سراسر آسیا به سرعت در حال رشد است، ولی در جنوب آفریقا که بیش از دو سوم از مجموع 42 میلیون فرد آلوده به ویروس اچ آی وی در سراسر جهان را در خود جای داده است، همچنان بدترین منطقه جهان از لحاظ ابتلا به بیماری ایدز است. حدود سی میلیون نفر در این منطقه مبتلا به ایدز هستند. از سوی دیگر ایدز در میان زنان نیز رو به گسترش است. در شهر واشنگتن یک سوم از بیماران مبتلا به ایدز را زنان تشکیل می دهد.
ایدز در ایران
در ایران نیز اخیرا آمارهای نگران کننده ای از افزایش مبتلایان به ایدز به گوش می رسد، به طوری که گفته شده که در سالهای اخیر تعداد مبتلایان به ویروس اچ آی وی، چندین برابر شده است. این آمارها نشان می دهد که ایران با یک اپیدمی جدی ایدز روبروست.
البته مقامات ایران تاکید می کنند که عامل اصلی گسترش ایدز در بین مردان در ایران تزریق با سرنگ مشترک در میان معتادان است، ولی اکنون گفته می شود که انتقال ویروس اچ آی وی از طریق آمیزش جنسی نیز مساله نگران کننده ای است.هومان نارنجی ها، کارشناس پیشگیری از اعتیاد در سازمان بهزیستی ایران نیز به بی بی سی گفت که بحث های کارشناسی در کشور نشان می دهد که معتادان به علت استفاده از سرنگ مشترک مبتلا به ایدز می شوند و سازمان بهزیستی برنامه هایی در دست دارد که اساس آنها بر "کاهش زیان" است و تلاش می کند بیشتر مواد مخدر به صورت خوراکی مصرف شود تا از طریق سرنگ مشترک.بعضی از مقامات مسوول "ازدواج موقت" را راه حلی برای کتنرل بیماری های مقاربتی در کشور دانسته اند. بتازگی فعالیت های تبلیغاتی بسیاری نظیر چاپ پوستر و غیره برای آگاهی دادن به مردم در زمینه ایدز انجام می شود. همچنین مشاوره های ازدواج که در آنها دانش افراد درباره ایدز نیز سنجیده می شود، تاثیر بسیاری در اطلاع رسانی در این زمینه داشته است، ولی کارشناسان می گویند که هنوز رادیو و تلویزیون ایران که دولتی است، فعالیت چندانی در این زمینه از خود نشان نداده است.دکتر مینو محرز، استاد دانشگاه و متخصص بیماری ایدز، گفت که بر اساس آمارها 80 درصد مبتلایان به ایدز از طریق آمیزش جنسی آلوده شده اند و این موارد رو به افزایش است. وی گفت که در ایران اخیرا برنامه ریزی هایی برای صحبت کردن در مورد این بیماری و آموزش چگونگی پیشگیری از آن در دست است، ولی هنوز به صورت جدی به جوانان و والدین آموزش داده نشده است.کارشناسان معتقدند مقامات ایرانی مدت ها از آن جا که مشکل ایدز را به عنوان یک معضل محسوس نمی دیدند، آن را جدی نمی گرفتند و به همین دلیل این روند در ایران رو به افزایش گذاشته است. این کارشناسان پیشنهاد می کنند که در آموزش پروش باید آموزش جنسی و نحوه پیشگیری از ایدز را در موضوعات درسی اصلی قرار گیرد، زیرا بر اساس اعلام آژانس مبارزه با ایدز سازمان ملل متحد آگاهی دادن به مردم تاثیر محسوسی بر کاهش ایدز داشته است.